Tinekesfeesten | Over ons Skip to main content

Wat zijn de Tinekesfeesten

Een feest voor en door Heule

De Tinekesfeesten, wat is dat nu precies?

Het is gezellig samenkomen met vrienden en familie, klinken op al waar we fier op zijn en feesten tot een gat in de nacht.

Van een kinderdorp voor de jongste telgen, over een Friday Beats voor de uitgaande jeugd tot een artistieke wandeling voor de rijpere Heulenaar.
Een dorpsfeest voor en door Heule met voor elk wat wils.
De lijm die het hele weekend samenhoudt, is de Tinekesverkiezing.

Je kan het misschien nog het beste vergelijken met je favoriete dessert; ontspannen sfeer, intens geluk en je krijgt er maar niet genoeg van. Moeilijk te omschrijven zonder ervan te proeven. Je kan het dus best gewoon mee komen beleven.

Afspraak het tweede weekend van september, in - waar anders - Heule.

Tinekesfeesten van vroeger tot nu

Een terugblik op de rijke geschiedenis van de Tinekesfeesten

We kunnen het ons vandaag niet meer voorstellen, maar ooit was er een Heule zonder Tinekesfeesten...

1907 - Gedicht

René De Clercq publiceert het gedicht ‘Tineken Van Heule’. In diezelfde periode schrijft zijn vriend Emiel Hullebroeck een deuntje onder de tekst. Het lied groeit al snel uit tot een gekend volkslied in Vlaanderen.

Tineke van Heule, ons maartje,
Kan werken gelijk een paardje,
Kan melken, kan mesten,
Kan schuren gelijk de besten.
Tineke van Heule, ons maartje,
Staat hoog in de gunst van mijn vaartje,
En als moederken haar prijst,
Dat mijn zuster er om krijst,
Dan lach ik een beetj' in mijn baardje.

1963 - De proloog

De Heulse statiewijk organiseert jaarlijks de septemberfeesten en gaat op zoek naar een nieuw jasje. Dat gaat gepaard met een openluchtopvoering van de operette ‘In het Witte Paard’. Na deze editie komt Rosa Lapere op het idee om een Tineke van Heule te verkiezen.

 

1964 - Eerste Tineke

Elke Heulse wijk voorziet één kandidate voor de eerste Tinekesverkiezing. Ze trekken door de straten met een gepersonaliseerde kar. Op maandag 14 september 1964 wordt vervolgens het eerste Tineke van Heule bekendgemaakt: Bernadette Seynaeve.

1979 - Hervorming

De Tinekesfeesten worden hervormd. Vanaf nu worden de feestelijkheden op donderdag geopend, het ‘Tinekeskomitee’ verdeelt zich onder in verschillende werkgroepen, Tineke wordt bekendgemaakt op zondag en niet langer op maandag, de jury kent vanaf nu elk jaar een andere bekende voorzitter. Dit alles klinkt ons tot op heden bekend in de oren. 

1982 - De Stoot

Een nieuw initiatief ziet het levenslicht: De Stoot van Heule.  De persjury kende de hoofdprijs van 5000 frank toe aan de Grysperrestoot: de wederopbouw van een (door het stadsbestuur) gesloopte herberg. 

1986 - Tinekesbeeld

Het Tinekesbeeld op Heuleplaats wordt onthuld onder goedkeurend oog van Tineke ’85 Sabine Seynaeve en kunstenaar Leo De Buysere.

2013 - 50ste Tineke 

Febe Masselis wordt het 50e Tineke van Heule. Alles staat in het thema van 50 jaar heen en terug. Er wordt vooruit én achteruit geblikt. Vzw Tinekesfeesten wordt gehuldigd en gaat vanaf nu door het leven als een Koninklijke vzw. 

2020 - Corona

Voor het eerst wordt er geen Tineke van Heule verkozen. De werkgroep bedenkt een corona-veilig alternatief en voorziet zo’n 1000 Heulenaars van een uitgebreid ontbijt aan huis.

2024 - Noor Vaneenooghe is Tineke van Heule 

Samen met Eerste Eredame Jana Vandersteene en Tweede Eredame Gaille Naessens zal Noor Heule een jaar lang vertegenwoordigen als het 60ste Tineke.

De Werkgroep

Zonder vrijwilligers geen Tinekesfeesten

Je komt hen ongetwijfeld regelmatig eens tegen tijdens het tweede weekend van september: een bende enthousiastelingen met een walkie-talkie in de hand, vermoeidheid in de ogen en duizenden stappen in de benen. Maar tegelijk ook vol energie om jullie het weekend van het jaar te bezorgen. Het zijn onze werkgroepleden die tijdens het weekend de apotheose van een jaar vergaderen en voorbereiden beleven. Ze worden bijgestaan door hun supports, vrijwilligers die achter de schermen meehelpen tijdens alle voorbereidingen. 

Graag willen we hier even van de gelegenheid gebruik maken om ook alle andere vrijwilligers te bedanken die op welke manier dan ook hun steentje bijdragen aan de Tinekesfeesten. Zonder jullie geen Tinekesfeesten, BEDANKT!

 

Onze Tinekes doorheen de jaren

Een Tineke ben je niet voor even, maar voor het leven!

Met trots blijven onze Tinekes hun zilveren lint dragen. Ze zijn ondertussen al met een mooie bende als je ze allemaal samen ziet. Helaas hebben we van sommigen al afscheid moeten nemen...